Het aantal bedrijfsovernames is de eerste helft van dit jaar flink gestegen vergeleken met vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van KPMG. Wil je ook je bedrijf verkopen? Of wil je een bedrijf overnemen? Lees onderstaande tips voor een succesvolle bedrijfsovername.
Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijfsovername kan plaatsvinden, zoals:
- Aandelenverkoop
- Verkoop van activiteiten en goederen
Er kan sprake zijn van een bedrijfsovername binnen de familie, een werknemer kan het bedrijf overnemen of een bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf. We hebben een aantal tips voor het overnemen van een bedrijf op een rij gezet.
1. Laat een boekenonderzoek uitvoeren
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het boekenonderzoek, ook wel due diligence genoemd, is dan ook een belangrijke stap bij een bedrijfsovername. Bij een boekenonderzoek worden de economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden van een onderneming of persoon geanalyseerd.
In zo’n analyse staan bijvoorbeeld omzetcijfers, de vennootschapsstructuur, maar ook informatie over mogelijke corruptie en belastingfraude. Een boekenonderzoek kan zowel voor als na de onderhandelingen over de voorwaarden voor overname worden uitgevoerd. Het boekenonderzoek kan reden zijn om een bedrijfsovername niet door te zetten.
2. Let op change of control clausule
De onderneming die je wilt overnemen heeft mogelijk bepaalde contracten gesloten waarin een zogenoemde change of ownership of change of control bepaling staat. Dit soort clausules geven partijen bepaalde rechten als de controle over de onderneming wijzigt. Het kan bijvoorbeeld dat het recht op overeenkomsten met leveranciers of klanten automatisch wordt beëindigd bij een bedrijfsovername. Dit kan voor problemen zorgen als je een bedrijf overneemt. Wanneer je een boekenonderzoek laat uitvoeren komen dit soort clausules ook aan het licht.
3. Schakel expert in voor juridisch advies bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Denk aan:
- boekenonderzoek;
- onderhandelingen over garanties, vrijwaringen en andere voorwaarden;
- ontslag of benoemen van het bestuur;
- opstellen van juridische documenten.
Schakel daarom een expert in voor juridisch advies bij een bedrijfsovername en begeleiding bij het overnametraject. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, zoals lopende claims of de afhandeling van garantiegevallen. Ook voor een bedrijfsovername binnen de familie is het trouwens raadzaam om een jurist in te schakelen die gespecialiseerd is in bedrijfsovername, contractenrecht en ondernemingsrecht.