Vroeger was zakelijke communicatie altijd heel formeel en was het aantal communicatiemiddelen een stuk beperkter. Zakelijk communiceren doen we tegenwoordig niet alleen meer per brief, maar ook per e-mail. Vergaderingen vinden niet alleen fysiek plaats, ook teleconferenties hebben een vlucht genomen. Waar let je op tijdens een teleconferentie? En hoe vind je een goede middenweg tussen te informeel en te formeel? Wij geven je tips om je zakelijke communicatie te verbeteren. Lees hier de do’s en don’ts tijdens een teleconferentie.

Houd rekening met je omgeving

Ook als je vanuit huis een vergadering bijwoont, is het belangrijk om toch professionaliteit uit te stralen. Zorg voor zo min mogelijk afleiding op de achtergrond. Belicht jezelf voldoende, zodat je gesprekspartner niet tegen een zwarte schaduw praat. Check van tevoren het audiogeluid en zorg voor een stabiele internetverbinding. Voorkom dat je huisgenoten je storen tijdens een zakelijk overleg.

Maak afspraken

Maak vooraf goede afspraken. Hebben jullie een moderator die het gesprek in goede banen leidt? Zeker als je met een grote groep bent, is het belangrijk om goed te luisteren en elkaar niet in de rede te vallen. Het kan helpen om vragen te laten stellen in een chat-functie. De moderator verzamelt de vragen en laat ze vervolgens door de spreker beantwoorden. Als je niet spreekt, is je microfoon gedempt om achtergrondgeluiden te voorkomen.

Wees je bewust van je non-verbale communicatie

Mondelinge zakelijke communicatie bestaat uit een verbaal deel en een non-verbaal deel. Ook tijdens een teleconferentie ben je nog steeds zichtbaar. Zorg ervoor dat je recht zit, zodat je vertrouwen uitstraalt. Sla je armen niet over elkaar. Met een open houding laat je zien dat je interesse hebt in wat je gesprekspartner te vertellen heeft. Houd er rekening mee dat je ook in beeld bent als je niet spreekt. Blijf ook dan in een actieve houding zitten.

Effectief zakelijk communiceren is lastig. Teleconferenties kennen een aantal extra aandachtspunten. Met onze tips kom je een heel eind.