De populariteit van de elektrische auto (EV) groeit wereldwijd. Ook in Nederland hebben de consumenten, alsmede dankzij een interessante aanschafsubsidie, in 2020 steeds vaker voor een elektrische auto gekozen.

Het totale aantal elektrische auto’s in Nederland bestond eind 2020 uit 292.630 exemplaren. Daarmee hadden al deze auto’s een aandeel van 3,2 procent van alle auto’s op de Nederlandse wegen. En naarmate de brandstofprijzen blijven stijgen plus de fossiele brandstoffen uitgefaseerd zullen worden zal dit in de toekomst alleen maar toenemen.

Interessante investeringsmogelijkheden

Meer EV rijders betekent dus automatisch ook dat er betere laadpunt-infrastructuur nodig is. En zo komen er dus ook belangrijke investeringsmogelijkheden voor bedrijven bij. Wist je trouwens dat het vanaf 2025 voor alle bedrijven met minimaal 10 eigen parkeerplaatsen zelfs verplicht is om minimaal één laadstation te laten installeren!

Enkele voordelen van het plaatsen van EV laadstations bij bedrijven zijn onder meer het aantrekken en behouden van klanten en medewerkers. Verder kan er zelfs een verdienmodel zijn. Dus waarom zou jij als bedrijf dit groene bedrijfsinitiatief ook niet in jouw 2021-2022 strategie integreren?

Aan de slag gaan met EV laadpalen bij je bedrijf

Bepaal hoeveel laadpunten je nodig hebt om alle EV’s in het eigen wagenpark, die van de medewerkers, bezoekers en/of klanten adequaat te kunnen bedienen. Houd hierbij tevens rekening met de kosten van de te installeren laadpalen, die veelal zullen variëren op basis van de snelheid van de oplader die jij uitkiest.

Het is belangrijk om daarbij in gedachten te houden dat sommige EV modellen enkel langzame laders kunnen gebruiken, maar de andere de veel snellere varianten. En tsja, die heel snelle laders mogen dan wel voor een snellere oplaadtijd zorgen, maar zij verhogen ook de elektrische belasting. Denk ook na over de bedrijfssubsidies die hier speciaal voor beschikbaar zijn, waarbij de fiscale voordelen flink op kunnen lopen!

De kosten van een laadpaal

Wat kost een laadpaal dan ongeveer bedrijfsmatig? Welnu, als een particulier een laadpaal aanschaft, dan zal dit bedrag meestal zo tussen de 500 en 2.500 euro zijn. Maar wanneer er voor de plaatsing van een laadpaal of laadstations voor bij jouw bedrijf gekozen wordt, dan is dit veelal minder. Dit wordt in de meeste gevallen immers positief bepaald door de verbonden subsidies die een bedrijf hiervoor kan ontvangen.

De overheid zou hier namelijk een milieu investeringsaftrek voor kunnen verstrekken. Mits een bedrijf besluit om een laadinstallatie te laten plaatsen waarbij de totale investering inclusief de installatiekosten boven de € 2.500 ligt. Dit kan bijvoorbeeld via de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of de Milieu-investeringsaftrek (MIA) regelingen.

Maak jouw bedrijf ook toekomstbestendig!

De opkomst van elektrische auto’s en hun benodigde opladers is iets wat niet te stoppen is. Men verwacht dat in 2025 25% van alle autoverkopen elektrisch zal zijn. Loop hier ook alvast voorop door toekomstbestendige laadstations bij jouw bedrijf te installeren.