Thuiswerken in coronatijd. Het is sinds maart 2020 de gewoonste zaak van de wereld. Ondanks dat we inmiddels gewend zijn aan alle thuiswerkperikelen en we zeker al tips gebruiken om het thuiswerken effectiever te maken, blijft het soms een uitdaging om de hele dag gefocust te blijven. Zeker met alle afleiding in huis. Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je de moed erin houdt en gefocust blijft? Lees dan verder.

 Mediteer ‘s ochtends

De ochtend, vlak voordat er weer een nieuwe werkdag begint, is het perfecte moment om te mediteren. Door ‘s ochtends te mediteren kun je positieve energie opwekken. Ook kan een meditatie helpen om te dealen met negatieve gedachten. Dit zorgt ervoor dat jij je de rest van de dag energiek en positief voelt. Om te mediteren kun je het beste een plek in huis uitkiezen waar je niet gestoord wordt. Kies vervolgens een meditatie uit via een app of een YouTube filmpje. Neem even tien minuten tijd om te aarden en rustig te beginnen aan je dag. Voel je je vaak gestrest tussen het werken door? Probeer dan eens een korte meditatie tussendoor. Dit zal je helpen om meer rust te ervaren in je werk.

Werk met de pomodoro techniek

Het klinkt misschien wat gek. Productiviteit verbeteren met een techniek die vernoemd is naar een tomaat. Toch is dit een van de meest populaire manieren om je focus te houden. Hoe het werkt? Maak een lijst van alle werkzaamheden die je nog moet doen. Schrijf vervolgens op welke taken je die dag wil uitvoeren. Daarna zet je de timer op vijfentwintig minuten en begin je met de eerste taak op de lijst. Het is de bedoeling dat je in deze minuten alles op alles zet om het doel te behalen. Heb je de pomodorotijd afgerond? Neem dan een pauze van vijf minuten en begin daarna opnieuw. Zo ga je door tot je totaal vier pomodoro’s hebt afgerond. Het gevolg? Goede time management en persoonlijke effectiviteit.

Ga naar buiten

Frisse lucht kan wonderen doen. Zeker wanneer je lang achter een beeldscherm zit en je weinig frisse lucht en beweging krijgt. Neem daarom af en toe de tijd om naar buiten te gaan. Al is het een blokje om van vijf minuutjes, je zult merken dat je na deze korte wandeling binnen no-time je focus terug hebt. Vind je het lastig om motivatie vinden om te bewegen? Dan kunnen sport gadgets en relatiegeschenken je een handje helpen. Bijvoorbeeld een stappenteller die je een melding geeft wanneer je te weinig beweegt.

Prikkels vermijden

Het is heel verleidelijk om je telefoon te kijken als je aan het werk bent. Appjes checken die binnenkomen, door TikTok scrollen of even snel je bankzaken bekijken, we maken ons er allemaal schuldig aan tijdens het thuiswerken. Het nadeel is dat je hier nou niet bepaald productief van wordt. Daarom is het aan te raden om tijdens pomodoro sessies je telefoon weg te leggen. Zo kun je tussentijds ook niet worden afgeleid. Je zult merken dat je daardoor veel meer gedaan krijgt en je concentratie beter is.