Inmiddels werkt een groot deel van de mensen al bijna een jaar thuis. Waar het eerst zoeken was naar een effectieve manier van werken, hebben de meesten hun weg inmiddels gevonden. Je draait je hand niet meer om voor een digitale vergadering. Ook heb je een routine ontwikkeld in je werkdag. Voorlopig blijven we nog wel even thuiswerken. Een aantal thuiswerktips om nog effectiever thuis te werken helpen je om het beste uit deze periode te halen.

Thuiswerken: tips voor het inrichten van je werkplek

We kennen het allemaal wel. Tijdens een vergadering zie je gezinsleden of huisdieren in beeld verschijnen. Probeer een afgezonderde werkplek in te richten waar je ongestoord kan werken. Zorg voor een bureau dat bij voorkeur verstelbaar is. Ook een ergonomische bureaustoel voorkomt klachten in nek en schouders. Heb je een laptop, sluit dan een apart toetsenbord en muis aan.

Blijf in beweging

Op je werk maak je een wandeling naar de koffiemachine. Ook loop je even snel bij een collega langs om iets te vragen. Zo zet je ongemerkt dagelijks heel wat stappen. Nu je thuis werkt, hoef je niet van je plek te komen om van de ene naar de andere vergadering te gaan. Het is belangrijk om in beweging te blijven.

Stel jezelf elke dag een beweegdoel. Met een stappenteller houd je je stappen bij. Er zijn diverse apps die je stimuleren om te bewegen. Sommige overleggen met collega’s kan je prima voeren terwijl je aan het wandelen bent. Of maak een wandelafspraak. Op anderhalve meter praat je weer even bij met een collega.

Houd een vast ritme aan

Nu we thuiswerken vervagen de grenzen tussen privé en werk steeds meer. Het gevaar is dat je veel langer door blijft werken of pas laat begint en in je badjas achter de laptop schuift. Probeer ’s ochtends op tijd op te staan en aangekleed aan het werk te gaan. Aan het eind van de dag ruim je je spullen op en is je werkdag voorbij.

Met behulp van bovenstaande tips moet het wel lukken om effectieve thuis te werken. Geef de tips ook door aan je collega’s!