15 maart 2020 was de dag waarop Nederland nog meer op slot ging vanwege het Corona-virus. Thuiswerken was daarvoor al één van de adviezen maar daar ging nog een schepje bovenop. Sinds die dag kunnen kinderen namelijk niet meer naar school, zijn kinderdagverblijven dicht en hetzelfde geldt voor sportclubs, horeca en andere entertainmentcentra.
Oftewel: de kinderen zitten thuis en jij moet thuis werken om ook zoveel mogelijk sociaal contact te voorkomen. Hoe werk je thuis als je wordt afgeleid door twee of meer rondrennende kinderen en hoe zorg je dat jouw werkplek een fijne plek is waar je productief kunt zijn? We geven je een aantal tips en hopen dat dit je kan helpen om toch zinvol thuis te kunnen werken tijdens deze tijden van crisis.
1. Kom niet voor technische problemen te staan
Hoewel je normaal ook al veel gebruik maakt van internet, is het natuurlijk tijdens deze thuiswerkdagen door het Coronavirus cruciaal dat je een goed werkende verbinding hebt. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je een videocall start met je collega’s of één van je klanten. Wat je kunt doen om de verbinding beter te maken, is programma’s die je niet gebruikt af te sluiten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de proportie van het scherm kleiner maken. Dit zorgt vaak ook voor een snellere connectie. Je kunt ook besluiten om alleen door middel van audio mee te doen, dit scheelt al behoorlijk in het dataverbruik. Ook kun je door middel van Whatsapp mee doen met een videocall. Voordeel kan zijn dat je Wifi op je mobiel uit kan zetten, wat soms een stabielere connectie geeft. Minder handig misschien, maar alles voor verstaanbaar gesprek. Tot slot is het slim om goede afspraken te maken met je kinderen. Ze kunnen al heel weinig doen, dus ze ook nog de toegang tot het Internet ontzeggen is misschien wat heftig. Toch kun je wel op het begin van de dag tegen ze zeggen wanneer ze wel en geen YouTube filmpjes mogen kijken, zodat jij op dat moment kunt videobellen.
2. Vermaak de kinderen en maak een Internet planning
Waarschijnlijk heb je er nog een taak bijgekregen, het vermaken van de kinderen. Het thuiswerken was misschien al lastig, maar wordt nu nog moeilijker. Wat je kunt doen is samen met je kids een planning maken van de dag met foto’s. Op die plaatjes kun je laten zien wanneer papa of mama aan het werk is. Zeg bijvoorbeeld dat zij ‘s ochtends een uurtje een filmpje mogen kijken en om 11 uur even buiten gaan spelen. Laat dat nu toevallig net de tijd zijn dat jij een video-call hebt. Zo voorkom je dat iedereen tegelijkertijd op het internet zit en jij in de problemen komt. Probeer samen af te stemmen wie wanneer online gaat. Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen of ze ook serieus omgaan met deze regels. Probeer ze te vermaken door middel van leuke spelletjes, creatieve ideeën, andere educatieve oplossingen of vraag een student om op te passen (die zijn toch vrij). Zo kan jij veel meer gefocust zijn en heb je meer kans dat jouw taken van die dag ook daadwerkelijk af komen.
3. Materiaal voor een perfecte thuiswerkplek
Wat heb je nodig om productief thuis te kunnen werken? Behalve een werkende internetverbinding en geen afleiding moet je natuurlijk beschikken over goed materiaal. Een uurtje werken met je laptop aan de keukentafel zal weinig problemen opleveren, maar nu je wellicht wel 2 weken thuis werkt is het tijd om te werken met de juiste hulpmiddelen. Een goede muis en een apart toetsenbord voor je laptop zijn zeker geen overbodige luxe, want natuurlijk zet je jouw laptop in een laptopstandaard zodat het scherm hoger komt te staan. Eigenlijk is dit de gouden tip, want hierdoor voorkom je de meeste nek- en rugklachten. Een 2e scherm is voor de meeste tegenwoordig ook onmisbaar, dus tijd om ook vanuit het kantoor mee te nemen (of een te scoren op Marktplaats voor €20,-). Ook dit 2e scherm zet je makkelijk op hoogte door er een monitor standaard onder te zetten, of simpelweg een stapel boeken om de juiste hoogte te bereiken. (de juiste hoogte is de bovenkant van het scherm op ooghoogte)
4. Een thuiswerkplek volgens de ARBO
Wees je ervan bewust dat ook voor je thuiswerkplek de arboregels gelden. Dit zijn de regels die stellen aan welke eisen een werkplek moet voldoen. Het is namelijk belangrijk dat jij ook thuis op een veilige en gezonde manier kunt werken. Heeft jouw werkgever je opgelegd thuis te werken? In dat geval is je werkgever verplicht om te zorgen voor een goede situatie bij de werknemer thuis. De arbo-verantwoordelijkheid om voor jou een veilige en gezonde werkplek te creëren ligt dus bij de werkgever, maar als werknemer heb je natuurlijk hier een belangrijke signalerende rol. Heb je bijvoorbeeld geen goed bureau, bureaustoel, verlichting of zuurstof mogelijkheden? Jouw werkgever moet jou dan een betere werkplek bieden of bijvoorbeeld een goede bureaustoel of verstelbaar bureau voor je regelen. De drie belangrijkste dingen waar een thuiswerkplek aan moet voldoen zijn:
- Een goed bureau
- Een goede bureaustoel
- De juiste afstelling van bureau en bureaustoel
Er zijn nog nog veel meer arboregels voor het thuiswerken, maar die zijn vaak per branche verschillend. Bekijk zelf wat voor jou van toepassing is.
5. Ergonomie en gezond blijven tijdens het thuiswerken
Om je werkgever en jezelf een handje te helpen, is het slim om zelf alvast je bureau en bureaustoel goed af te stellen. Een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden, zijn:
- Een werkvlak van minimaal 120 cm breed en 80 cm diep
- Een in hoogte verstelbaar werkvlak
- De dikte van het werkvlak is maximaal 5 cm
- De zitting van de bureaustoel moet herstelbaar zijn
- De rugleuning moet een lendensteunvlak hebben
- De stoel moet een verstelbare armleuning hebben
Meer regels kun je vinden op deze checklist van de Arbowet
6. Creëer een creatieve werkplek
Geen afleiding, een goede verbinding en de juiste materialen; het klinkt als dé perfecte werkplek. Toch mist er nog iets. Je kantoor of werkplek is vaak een bron van inspiratie. Probeer daarom echt een inspiratie-hok voor jezelf te creëren. Hang bijvoorbeeld post-its op de muur met taken die je nog moet doen. Schrijf je weekplanner vol met de videocalls die je gaat maken. Daarnaast kun je ook elke dag jezelf een halfuurtje rust gunnen. Bedenk dagelijks een nieuwe activiteit. Ga bijvoorbeeld de ene dag een halfuurtje in het bos wandelen of kijk naar een TV Box mediaspeler. Bak de andere dag koekjes met je kids. Oftewel: werk hard maar zorg er ook voor dat je geniet. Bovenal is dit een crisis tijd en is het belangrijk dat je gezond blijft. Overwerk jezelf dus niet, maar doe wat je kan doen. Met kinderen om je heen zal iedere werkgever begrijpen dat het moeilijker is dan normaal om al je taken op tijd af te krijgen.
Voor deze situatie heeft iedereen begrip. Probeer er het beste van te maken zodat we met elkaar deze Corona-crisis doorkomen.