Beschik je over een eigen kantoor en ben je op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen? Eigenlijk kun je er als bedrijf niet in achterblijven om duurzamer te ondernemen. En dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. Met behulp van een aantal simpele stappen kun je al verduurzamen. Welke stappen dat zijn? In dit artikel zetten we er een paar op een rij.

Praktisch besparen op energie

Een belangrijke stap is om te kijken naar de mogelijkheden waarop je energie kunt besparen op kantoor. Dit kan al heel eenvoudig door lampen te vervangen door energiezuinige lampen. Lampen zorgen voor zo’n 12% van het stroomverbruik en het gebruik van led-lampen in plaats van halogeen- of gloeilampen levert een aanzienlijke besparing op. Kijk daarnaast ook of je apparaten in huis kunt vervangen door energiezuinigere alternatieven. Dat levert op termijn ook een mooie besparing op.

Duurzaam verwarmen

Maakt je kantoor voor het verwarmen nog gebruik van een cv-ketel op gas? Dan kan het interessant zijn om eens na te denken om mogelijkheden om duurzamer te verwarmen. Kies bijvoorbeeld voor een elektrische warmtepomp zodat het kantoor gasloos verwarmd kan worden. Of sluit een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel en zorg al voor een aanzienlijke besparing op het gasverbruik. Gas wordt natuurlijk steeds duurder, dus dat scheelt ook in de uiteindelijke bedrijfskosten.

Duurzame materialen gebruiken

Veel kantoren doen het al, je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om meer duurzame materialen te gebruiken. Vervang de plastic koffiebekers door papieren bekers en maak gebruik van gerecycled papier. Of misschien is het wel mogelijk om helemaal papierloos te werken?

Afval scheiden

Last but not least: zorg ervoor dat je je afval scheidt. In Nederland zijn bedrijven voor het grootste deel van het afval verantwoordelijk. Als alle bedrijven hun afval scheiden, dan helpt dit dus aanzienlijk op weg naar duurzaamheid. Hoe beter we het afval scheiden, hoe meer er gerecycled kan worden en hoe minder er verband hoeft te worden.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je als bedrijf aan de slag om duurzame stappen te zetten binnen jouw kantoor.