Beslissen over een carrière pad kan één van de belangrijkste keuzes zijn die je in je leven maakt. Een carrière waarin je niet alleen succesvol bent, maar die jij ook graag doet, zal alle aspecten van je leven op een positieve manier beïnvloeden. Een vraag die vaak niet gesteld wordt is of je werknemer of ondernemer wil worden. In feite worstelen de meeste mensen met het verschil tussen beide omdat ze enkel een baan in loondienst als de mogelijkheid zagen die voor hen beschikbaar was. We worden immers volop aangemoedigd om een geweldige baan te vinden, en velen van ons denken er zodoende niet aan om onze eigen werkgelegenheid te creëren door een eigenaar van een bedrijf te worden.

Dat is op zich heel jammer, want iedere ondernemer is een unieke onderhandelaar, een visionair en een denker. Ondernemers zien het werk en de tools zo ook als een middel om een doel te bereiken. Elke ondernemer bouwt daar een eigen strategie voor en test deze voortdurend.

De ondernemerscheck

Als jij nu ook denkt een ondernemer te zijn, en vervolgens als een freelancer, zzp’er of mkb’er aan de slag wenst te gaan, dan kan de ondernemerscheck van de belastingdienst erg belangrijk zijn. Zo kom je immers te weten of jij dan idem dito als een ondernemer door de ogen van de inkomstenbelasting gezien wordt. Voor de belastingdienst ben je namelijk niet automatisch een ondernemer; je moet daarvoor eerst aan een aantal voorwaarden voldoen.

Jouw bedrijf moet onder meer aan het ‘economische verkeer’ meedoen en daarbij tevens winst maken. Je moet daarnaast over (voldoende) kapitaal beschikken om in jouw bedrijf te kunnen investeren, zoals voor het inhuren van mensen, het maken van reclame, et cetera. Verder moet je een minimaal aantal uur voor je bedrijf werken, plus er moet een streven zijn om meerdere opdrachtgevers te hebben.

Deze ondernemerscheck behandelt bovendien de drie belangrijkste belastingen waarmee jij als ondernemer mee te maken kunt krijgen, namelijk de: inkomsten-, vennootschaps- en omzetbelasting. Deze uitgebreide fiscale scan geeft bovendien aan welke aftrekposten er voor jou mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dat is natuurlijk ook heel fijn, want als jij in de toekomst een aangifte voor jouw inkomstenbelasting invult, dan wil je natuurlijk ook graag weten welke voordelen dit voor jou als ondernemer biedt.

De Wet deregulering arbeidsrelatie beoordelingsrelaties (DBA)

De vraag of jij nu wel of niet in loondienst bent staat alsook centraal bij de Wet deregulering arbeidsrelatie beoordelingsrelaties (DBA). Want voor de wet DBA maken alle opdrachtgevers en opdrachtnemers binnen hun arbeidsrelatie diverse afspraken. Zij beoordelen hier samen of er van loondienst sprake is.

Bij enige twijfel kan additioneel onderzoek via een modelovereenkomst meer zekerheid bieden. Er is met behulp van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit jaar via de Kamer van Koophandel zelfs de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) online gezet om zo de wet DBA te toetsen. Voor alle mogelijke aftrekposten voor ondernemers en meer informatie over bijvoorbeeld het opstarten van een bedrijf en de Wet DBA kun je voor vragen natuurlijk ook altijd de hulp van de boekhouder inroepen. Door de ervaring die ze met deze vragen hebben, kan hij je goed adviseren. 

Je carrière pad als ondernemer succesvol uitvoeren

Als jij er voor kiest om voor jezelf te beginnen, dan zullen de juiste stappen en een goede zakelijke mentaliteit tot uiterst succesvolle zakelijke relaties kunnen leiden. We wensen je veel succes!